Hedelmällinen keittiö
Raskauteen on hyvä valmistautua tukemalla omaa hedelmällisyyttä ja terveyttä. Moni valinta, joka vaikuttaa hedelmällisyyteen ja raskauteen, tapahtuu keittiössä. Valmistautumiseen kannattaa varata muutamia kuukausia tai puoli vuotta aikaa, etenkin jos käytössä on ollut hormonaalinen ehkäisy. E-pillerit kuluttavat ravinteita ja vaikuttavat myös suoliston mikrobiomaan. Ravitsemuksella voimme paikata mahdollisia puutoksia sekä tukea suoliston terveyttä.
Jokainen on nähnyt, että vapaana kasvaneen ja lajityypillistä ravintoa saaneen kanan kananmunan keltuainen näyttää erilaiselta kuin tehotuotettu kananmunan keltuainen. Silti emme aina ymmärrä, että valinnat keittiössä vaikuttavat myös ihmisen munasolun ja siittiösolujen laatuun.
Voimme ajatella, että hedelmällisyys tarvitsee oman ”budjetin”, jotta naiskeho pystyy ovuloimaan ja tuottamaan sekä laadukkaan munasolun, että laadukkaan keltarauhasen. Keltarauhasesta erittyy raskauden kannalta tärkeää progesteronihormonia.
Hedelmällisyys ei voi kukoistaa, jos kaloreita tai makroravinteita tulee niukasti. Haluamme syödä niin, että lähetämme aivoillemme viestin siitä, että ravinteita on yltäkylläisesti. Hedelmällisyys alkaa aivojen aivolisäkkeestä. Säännölliset ateriat edistävät turvallisuuden tunnetta ja ravitsevat hedelmällisyyttä. Aivot voivat rentoutua ja keskittyä hedelmällisyyteen tietäen, että nyt ei ole nälänhätä.
Vaikka lehtivihreää on hyvä käyttää ja yrteistä voi olla iloa, liian puhdistava ruokavalio ei ole tavoite.
Äärimmäiset dieetit ja rajut rajoitukset omassa ruokavaliossa ovat harvoin hedelmällisyyden näkökulmasta järkeviä. Pitkään jatkunut vegaaniruokavalio tai ketogeeninen ruokavalio voivat olla ongelmallisia. Proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvaa tarvitaan sopivasti ja säännöllisesti.
Asiakkaiden kanssa huomaan aina uudelleen ja uudelleen, että perusasiat ovat tärkeitä. Niitä ovat ateriarytmi ja aterian koostumus. Myös tukeva aamupala on merkityksellinen. Liian pitkät paastot eivät ole hyvä asia. Toisaalta napostelu ja tiheät välipalat häiritsevät sokeriaineenvaihduntaa, mikä ei myöskään ole hyväksi.
Sokeriaineenvaihdunta on erittäin tärkeä tekijä hedelmällisyydelle, mutta harvoin tarvitsee siirtyä ketogeeniselle tai vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle kasvattakseen hedelmällisyyttä. Hiilihydraattitoleranssi on toki yksilöllinen, mutta yleisesti voidaan sanoa, että naisen hedelmällisyys tarvitsee jonkin verran laadukkaita hiilihydraatteja. Miehen hedelmällisyys voi kukoistaa ketogeenisellä ruokavaliolla.
Hedelmälliseen keittiöön kuuluu joitakin rajoituksia. Sokeri ja alkoholi rasittavat sekä suolistoa että maksaa ja sitä kautta hedelmällisyyttä. Joskus on järkevää jättää gluteeni ja lehmänmaito tai molemmat pois. Ainakin niistä voisi olla hyvä pitää taukoa. Kuitua kasvisten ja marjojen muodossa kannattaa syödä reilusti.
Puutoksia on harvoin järkevä lähteä korjaamaan ellei samalla tue suoliston terveyttä. Suoliston ja maksan terveys vaikuttavat hyvin konkreettisesti hedelmällisyyteen sekä naisilla että miehillä. Suoliston infektiot ja tulehdustilat näkyvätkin usein kuukautiskierron oireiluna. Runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten takana onkin usein suoliston ongelmat.
Vuodelta 2016 löytyy tutkimus, jossa löydettiin yhteys selittämättömän hedelmättömyyden ja parasiitti-infektioiden välillä.
Ruokavalio ei siis aina riitä korjaamaan suolistoa, mutta ruokavalio on terveen suoliston perusedellytys. Ruokavaliolla voidaan tukea suoliston mikrobiomaa, joka vaikuttaa paitsi hedelmällisyyteen, myös tulevan lapsen terveyteen.
Teksti: Alessandra Sarelin, hedelmällisyys- ja hormonivalmentaja, fytoterapeutti
Kirjoitus on julkaistu LuontaisTerveys -lehdessä 3/2024